Ke vznícení oleje stačí například závada ve fritéze, případně zapomenutá pánev s olejem po smažení na zapnutém sporáku. Tím, že se olej neustále zahřívá, dosáhne v určitou chvíli teploty vznícení. To znamená, že hoření začne probíhat i bez zapálení plamenem.
Pokud se nám něco podobného v domácnosti stane, je třeba myslet na své bezpečí a zvolit správný postup při řešení požáru.
CO UDĚLAT:
- Je-li to možné, zamezte dalšímu zahřívání oleje vypnutím sporáku nebo odpojením fritézy z elektrické sítě.
- Zabraňte přístupu vzduchu k požáru v nádobě a to pomocí prostředků běžně se nacházejících v domácnosti, např. zaklopením plechem na pečení, kovovou pokličkou, případně mokrou vyždímanou utěrkou. Nad rámec domácích potřeb lze pro tyto účely pořídit i speciální hasicí deky vhodné do domácnosti.
- Použijte vhodného hasivo a to ideálně hasicí přístroj třídy F (na požáry rostlinných a živočišných tuků a olejů). Hasicí přístroje používejte vždy v souladu s návodem výrobce.
- Jestliže se vám podařilo plameny uhasit, zkontrolujte, že je zdroj tepla vypnutý, a nechte horký olej vychladnout. Neodkrývejte nádobu, aby nedošlo k opětovnému vznícení.
CO NEDĚLAT:
- Nemanipulujte s nádobou, ve které je rozpálený hořící olej, neboť rozlitím může dojít k rozšíření požáru a vzniku popálenin.
- NIKDY nelijte do rozpáleného hořícího oleje vodu ani jinou tekutinu s obsahem vody! Nashromážděné teplo v oleji způsobí prudké odpaření vody, vyvržení hořícího oleje do prostoru a rozšíření požáru. Zároveň hrozí vznik závažných popálenin.
- Jestliže na uhašení požáru Vaše síly nestačí, opusťte místnost, zavolejte na linku 112 nebo 150 a upozorněte na požár i ostatní osoby ve svém okolí.
Autoři: kpt. Ing. Kateřina Štajncová, por. Bc. Jakub Sucharda
HZS Libereckého kraje